City of Bones - Cassandra Clare

City of Bones (The Mortal Instruments #1) av Cassandra Clare, 2/5 stjärnor

Njaää. Jag tyckte inte City of Bones hade så mycket att komma med. Ingenting som fick mig att fastna, att vilja veta mer eller bli medryckt. Förlåt, men vad var ens City of Bones? Staden där de dövstumma karlarna bodde? Och vad tillbringade de där, tio minuter? Känns märkligt att namnge boken efter det. The Mortal Instruments förklarades inte heller, så det känns som att boktiteln är missvisande och främmande. 

Iallafall. Vi får lära känns Clary, en ganska egocentrisk flicka i femtonårsåldern som helt plötsligt inser att hon kan se saker som ingen annan ser. Demoner, vampyrer, varulvar. Hon lär känna ett gäng Shadowhunters – demonjägare – och tillsammans med dem börjar luckor i hennes liv att klarna. Hon har nämligen inga klara minnen från sin barndom, och en bit in i historien för vi reda på varför.

Vad boken framförallt saknar är ordentliga känslor. Sorg, till exempel. Att se sin mamma bunden och drogad (och enligt utsago grymt torterad) av sin tidigare make MÅSTE ju sätta någon form av traumatiserande spår? Eller vad vet jag. Kanske går man istället bara vidare till nästa rum, i jakt på sin pojkvän som man känt i... ptja, en vecka. Känns rimligt. Eller inte alls. Jag saknar troliga känslospektran och djupare analyser kring vad de inblandade faktiskt upplever. Clary får bevittna mord, tortyr, människor som får halsen uppslitna av hundar... och verkar inte påverkas det minsta. Det känns väldigt overkligt och får också mig som läsare att känna mig avtrubbad från att på riktigt förstå vad det är som händer, vad det är som författaren precis håller på att beskriva. Eftersom inte karaktärerna känner tydliga känslor, så gör inte jag som läsare det heller. Vilket gör boken medioker. 

Jag saknar också ett ordentligt äventyr. Vad är det egentligen som händer i boken? De går runt hemma och vankar. De går på en fest. Det går fel (för att Simon envisas att följa med. Jag förstår inte ens vad han gör där? Varför de låter en vanlig människa få se och vara med om allt helt plötsligt?) så det blir fight. Sen åker de hem igen. Sen helt plötsligt kommer Clary på var hennes mamma gömt den hemliga koppen. Så de hittar den, och sedan... Ja? 

Pågående under boken får Clary stå till svars för att hon inte är kär i de män som är kär i henne. Ja ni läste rätt, HON får SKIT för att HON inte gillar DEM. Det kan sluta illa, hotar en läromästare. Förlåt men... vad? Det är väl inte hon som ska få hot om att det kan sluta illa, det är väl istället dessa killar som ska uppläxas för att inte förvänta sig kärlek från en kvinna bara för att man själv ger kärlek, och framförallt att inte vända det till en anledning att vilja "hämnas"  för att man inte får det man vill ha? Blev helt enkelt mörkrädd av de här bitarna. 

Är tyvärr inte sugen på att läsa fortsättningen i den här serien.
1 kommentar
Linda

Synd att du inte gillade den (serien blir bättre med tiden, speciellt de sista tre). Du kanske skulle tycka bättre om den andra triologin, infernal devices, den har mycket mer känslor, men kanske inte lika djupa som John Green ;)