And Then There Were None - Agatha Christie

Wow! Jag ska helt ärligt säga att jag blev överraskad - jag trodde inte att mysteriet skulle vara så... mystiskt! Nej, men på riktigt så hade jag förväntat mig att det skulle vara en mordgåta som åldrats ganska ovärdigt. Jag har tidigare bara läst Mordet på Orientexpressen av Christie, och den tyckte jag verkligen var märkt av sin ålder. Upplägget, mordet, tillvägagångssättet, miljön - allt var så tydligt daterat. I And then there were none känns det inte alls så. Snarare känns det här dilemmat relativt modernt i dessa dokusåpatider. För det blir lite av ett socialt experiment. Hur klarar tio personer sig på en öde ö, när de börjar misstänka att det går en mördare lös - och att mördaren troligast är någon av de själva? Addera också att ingen av dem sedan tidigare är helt oskyldig - alla har de minst ett liv på sitt samvete. Det här gör förstås att ringar börjar gro på vattnet nästan direkt, och att paranoian till sist äter upp de som klarar sig längst. Ingen kan bli sig själv efter en sådan upplevelse. 


And then there were none av Agatha Christie - 4 (nästan 4,5) stjärnor av 5 möjliga

Oftast, i deckare och mysterieromaner, kan jag iallafall vid något skede i boken (om det så är under de sista avgörande sidorna innan de i boken själva kommer på vem mördaren är) lista ut vem det är som ligger bakom otäckheterna. Men i And then there were none är jag helt clueless. Jag har INTE EN ANING. Jag hade länge en teori om en ond tvilling som lekte rövare på ön, men så dog den som jag trodde hade en tvilling, och då gick ju den teorin i graven (till och med bokstavligt). Inte förrän sista sidorna förstår jag hur det ligger till - och det först efter att Christie tydligt talat om det för mig. Det gillar jag, för det är faktiskt inte så ofta man blir överraskad längre - och då är det här är en 75 år gammal bok! Det tyder helt klart på otrolig skrivkvalitet och en väl uttänkt story och plot. Lättläst var den också, trots sina 75 år hade jag absolut inga problem med att plöja den på engelska. Kanske är den förenklad, jag vet inte, men jag kan iallafall starkt rekommendera den, framförallt på engelska. Tror att den blir bäst på sitt originalspråk då många av ledtrådarna är språkligt knutna, och kan försvinna eller iallafall bli sämre i en översättning.


Investerade i vackra cykelbomärken under läsandets gång - det passade fint med en blodröd till den här mordtäta intrigen.
Bestsellers, Böcker, Klassiker, Thriller | |
Upp