Dracula: The Graphic Novel - Bram Stoker, Jason Cobley och Staz Johnson

Hittade det här seriealbumet under en raid på Universitetsbiblioteket (av alla ställen!) och blev himla glad över en så smart idé som det här faktiskt är. Att göra seriealbum av klassiker är ju helt genialiskt! Då är vi fler som kan få ta dem till oss och fastna för dem, och att börja läsa ett seriealbum är ju alltid lite lättare än att börja på en 1800-tals-roman. Tycker man sedan att seriealbumet är underhållande känns inte steget till boken lika svårtaget. 

Dracula: the Graphic Novel (på svenska), av Bram Stoker, Jason Cobley och Staz Johnson, 3/5 stjärnor
 
Jag blev förvånad över att Dracula faktiskt bara är en sammanställning av ett gäng brev, dagboksanteckningar och inläsningar på ljudband - det känns så modernt på något sätt! Känner mig också lite pinsam som tyckte att det kändes "nyskapande" när jag läste The Supernatural Enhancements (som liksom är skriven 2014), när den här kom över 100 år tidigare... 

Det var väldigt kul att gå tillbaka till grunden med Draculamyten, att liksom läsa en av de tidigaste gestaltningarna av vampyren som vi tänker oss den idag. Stoker kom förvisso inte på vampyren som sådan, men han sammanställde myter och skapade en varaktig karaktär av dem. Greve Dracula, som han baserar på Vlad Dracula som härskade på 1400-talet i Rumänien (dåvarande Valakiet). Kvinnorna i boken är visserligen lite mähäiga, men det måste väl få förklaras med att den skrevs på 1890-talet då vi kvinnor inte var speciellt högt ansedda. Hela tiden ska männen i berättelsen "skydda kvinnorna" men springer då också iväg och lämnar dem ensamma så att det slutar med att just dessa kvinnor dör... Ganska typiskt för vita män och deras storhetsvansinne ändå, på något sätt. Går alltid ut över de oskyldiga och hjälplösa. Nåväl! Otroligt bra initiativ, bra genomfört, kul att ha "läst" ytterligare en klassiker - rekommenderas starkt!
Upp