Just Kids - Patti Smith

Jag började läsa den här boken i tron om att det rörde sig om en biografi. Det var inte förrän i efterordet som jag förstod att det inte alls varit Pattis intention, att hon istället velat skriva en bok om hennes och Robert Mapplethorpes liv tillsammans. Innan jag läste det ville jag nämligen sörja över att hon ägnade en så stor del av boken till att skriva om honom. Ofta kändes det mer som en biografi över honom, hans prestationer och hans liv, än om henne själv. Först i slutet förstod jag att det också var tanken.

                                                                  Just Kids av Patti Smith, 4/5 stjärnor

Jag hade nog gärna velat veta om det upplägget tidigare, då det under läsningens gång störde mig att han tilläts ta så stor plats när jag egentligen var mer intresserad av att veta mer om vem Patti Smith är och hur hon blivit den stora ikon hon är idag. Jag förstår ju nu varför: boken var inte tänkt att te sig på det sätt jag förväntade mig. Istället handlar det om en kärleksförklaring. En memoar. Och ur det perspektivet är den otroligt vacker. Tyvärr tycker jag den tappar lite i och med alla namn, alla personer som kommer och går utan att tillföra något särskilt för oss som läser och inte var en del av den rörelsen under sena 60- och tidiga 70-talet. Vissa delar hade kanske kunnat strykas helt, gärna med förmån för fler bilder och fler dikter! Men i det stora hela var det en väldigt rörande skildring av två unga människors otroligt starka band till varandra. 

Jag protesterade häftigt och förklarade att jag aldrig tänkte bli någonting annat än mig själv <3
Biografier, Kärlek, Realism, Självbiografiskt | | Kommentera |

The Historian - Elizabeth Kostova

Herregudars, det var evigheter jag hade såna svårigheter med att ta mig igenom en bok. Jag har alltså kämpat med det här sömnpillret i nästan en månad. EN MÅNAD. Det är ett under att jag inte slutade. För... den var så oförklarligt tråkig att det är svårt att finna ord. I slutet läste jag bara slutet på varje stycke för att se om något spännande hände (vilket skedde mycket sällan), breven och avhandlingarna som ordagrant presenteras i boken hoppade jag över helt. Karaktärerna diskuterade ju ändå de viktiga delarna av dem efteråt. Den här boken hade kunnat vara 400 sidor kortare utan problem. Det händer ingenting: karaktärerna reser runt i sökandet efter något de inte ens vet själva, läser miljontals brev utan att hitta något av intresse och slumpartade saker sker till synes helt utan förklaring. Samtidigt jagas de ständigt av mordlystna vampyrer - ibland rent av Greve Dracula själv. 

The Historian av Elizabeth Kostova, 1/5 stjärnor
 
Jag avskyr konceptet "en berättelse i berättelsen". I den här boken rör det sig inte ens bara om det: här är det istället en berättelse i berättelsen med en ytterligare en berättelse i den första berättelsen. Det gör det väldigt svårt att hålla isär årtalen när saker och ting sker, och ibland känns det som att rentav författaren själv kommer av sig och nämner populärkulturella referenser eller varumärken som antagligen inte fanns på just den karaktärens tid. 

Den här boken var så tråkig, och slutet så menlöst, att jag måste erkänna att jag helt struntade i att läsa epilogen. Jag ville bara få slänga den åt sidan och läsa något annat.

Läsning i maj 2016

 
Sent omsider kommer här mitt månatliga inlägg om föregående månads innehåll på bokfronten. Jag är för tillfället inne i en lässvacka, eller, jag är mitt uppe i en bok som jag inte gillar alls, så istället för att läsa lika mycket som jag vanligen gör (vid frukosten, i badet, i soffan på kvällen) så fipplar jag med mobilen, lyssnar på poddar eller spelar tv-spel. Vilket inte direkt får boken att ta slut heller... Och tyvärr påverkar den sega boken allt annat bokrelaterat, för bara jag går in på goodreads eller spanar mot läsbulle-hashtaggen på instagram, så påminns jag om att jag BORDE läsa den tråkiga boken så att jag blir klar någon gång, och så suckar jag ljudligt och loggar ut mentalt. 

Nåväl. Back to det essentiala: det jag egentligen skulle skriva om. En kort sammanfattning av de böcker jag har läst i maj! Tyvärr kammade även den här månaden hem ett helt gäng 2-poängare. Jag lyssnade på den irriterande Låt vargarna komma, där samtliga karaktärer var mer eller mindre vedervärdiga och otroligt svåra att relatera till då de var så genom-ruttna som personer. Samma poäng fick den andra och sista ljudboken jag hann med att lyssna på innan jag sade upp storytel-abonnemanget: Kvinnan på tåget. Den var så förutsägbar, men endimensionella kvinnoporträtt och en inte alls mindfucking "twist" att jag var nästintill irriterad hela lyssningen igenom. Den sista boken att få en tvåa var, tråkigt nog, Dean Koontz Broder Odd. Jag gillar ju Odd och vill verkligen läsa ännu en bok om honom som håller samma klass som den första, men gaaah vad dessa böcker spinner iväg åt tråkiga håll. Jag blir så besviken eftersom jag älskar Odd som karaktär och bokens uppbyggnad i övrigt! Men en munk som med en uppfinning skapar skelett-skorpioner i bilstorlek känns... sådär inspirerande. Vilket tyvärr gav även den en tvåa. 

Istvillingar var en överraskning, en bok jag fick låna av Louise och som verkligen var en "rätt bok på rätt plats vid rätt tidpunkt"-inprickning! Jag lånade den på stranden och plöjde boken på två dagar. Kanske därför som betyget blev så "högt" trots allt, då boken i sig egentligen inte bjöd på någonting nytt. Men språket och tempot var hela tiden bra och högt, vilket jag gillar. Inget daltande liksom. 

En annan trepoängare var Carter & Lovecraft, skriven av Serpents Curse-skaparen Jonathan L Howard. Jag hade hoppats på mycket mer från den storyn och blev således lite sorgsen när den inte visade sig vara lika mörk och spännande som jag hade väntat mig. Den började helt otroligt bra men höll helt enkelt inte hela vägen. Upplösningen påminde väldigt starkt om en scen ur Liftarens Guide till Galaxen vilket jag älskade, jag undrar om det var med flit?
 
Slutligen prickade jag även in en fullpoängare! Jag läste äntligen Utvandrarna av Vilhelm Moberg, och ojjj vad bra den var! Tyvärr blev min recension här på bloggen och på goodreads lidande av att jag skrev ihop den en kväll efter att vi kommit hem från resan (eftersom jag misstänkte att det annars inte skulle ha blivit något skrivet ALLS) men de fem poängen står jag fast vid. Jag både skrattade och grät under läsandets gång, och lärde mig saker om både 1800-talets Sverige, kvinnosynen på 50-talet och amerikas historia. 
Läsning, Sammanställningar | | Kommentera |
Upp