Den första kvinnan - Linda Spåman

Ryckte med mig Den första kvinnan hem från universitetsbiblioteket idag när jag var där och lånade böcker inför min uppsats om de svenska häxprocesserna (passande nog), och läste precis klart den i soffan framför ett youtube-klipp på en värmande brasa. Oj vad bra den var! Den innehöll liksom allt?

Den första kvinnan av Linda Spåman - 4/5 stjärnor, eller är det för snålt?  

Allt väsentligt och viktigt och sånt man går och grubblar på eller saker som bara är. Ja, bedrövliga, alltså. Om manliga gynekologer, skammande av kvinnor i alla lägen, Gud och Adam och Lilith, om det "förbjudna" i att inte vilja ha barn, om spiraler och blod och läskigheter och jobbiga trubadurkillar. ALLT sånt. Viktigt. Och extremt bra. Tror jag måste läsa den några gånger till innan lånetiden går ut, kommer antagligen att snappa upp nåt mer och djupare för varje gång jag läser den. Visdom.

Jag.

2 bokrelaterade grejer

Okej, har 2 bokrelaterade grejer som kanske kan anses vara relevanta i en blogg av det här slaget. Först och främst: Grej 1. Jag kommer framöver att återigen dyka ner i böcker av den här typen:


...eftersom tanken är att jag ska skriva klart min uppsats som påbörjades 2012. Den är i princip färdig fast ändå inte. Det är mycket som behöver omarbetas för att den ska kännas mer aktuell nowadays. Fick tag på nästan alla böcker jag använde då, och som är uppsatsens utgångspunkter, men den äldsta (från 1918) var jag tvungen att beställa från annat bibliotek. Nåväl, någon dag dyker den väl upp. Jag kan förresten lova att de här böckerna är snark-material deluxe. Lider man av sömnproblem är det ett tips att försöka sig på gammal historierelaterad litteratur från tidigt 1900-tal. Garanterad insomning.

Grej 2: kom hem till detta efter dagens tur till universitetet för att bland annat låna boken från bild 1. Ronja gillade visst inte att lämnas ensam så hon tog ut frustrationen på min bok.... TUR att jag redan hade hunnit läsa ut den, för annars hade jag inte fått veta hur det gick! De sista sidorna är helt demolerade. 

(Okej jag ljuger lite nu. De sista sidorna VAR demolerade as you tydligt can see, men slutet av boken är endast ett smakprov på en annan bok från samma förlag och därför inte upplösningen på The Last Days of Jack Sparks.. TLDoJS är komplett och egentligen inte skadad, ja förutom att baksidan är helt avsliten då. Men det går nog att tejpa). 

Nu tänkte jag ta helg, HEJ!
Allmänt, Böcker | | Kommentera |

The Last Days of Jack Sparks - Jason Arnopp

Jag jag jag jag jag är så svag för det här konceptet på en bok! När jag jag jag skulle välja bok den här gången tog jag jag jag god tid på mig för att plocka ut en som jag jag verkligen skulle gilla. Någon som liksom har alla de där små beståndsdelarna för att det ska bli en riktig Amanda-bok. Jag jag jag gillar skräck, mysterier, övernaturligheter och jag jag jag-perspektiv. Gärna ett lite speciellt upplägg, med inblandade brev, chattloggar eller typ serierutor. Det blev till sist The Last Days of Jack Sparks, för det kändes som att den skulle kunna leva upp till alla mina mina mina förväntningar. Och det gjorde den! Den både skrämdes och mind fuckades och upptog plats på min min min hjärnbark även när jag jag försökte koncentrera mig på annat, precis som en bra bok ska. 

The Last Days of Jack Sparks av Jason Arnopp, 4/5 stjärnor. Gillade omslaget också!

 
Precis som boktiteln antyder, rymmer den de händelser som Jack Sparks råkade ut på under de sista veckorna i sitt liv. Han är en undersökande journalist som tidigare gett sig in i gängkulturen och testat droger i två uppmärksammade böcker, och i sin fjärde ska han nu försöka få kontakt med det övernaturliga. Det börjar med att han deltar i en exorcism som han inte riktigt kan ta på allvar, och kort därefter brakar helvetet löst, great pun intended. En youtube-video med skrämmande innehåll publiceras på hans privata youtube-kanal utan att någon kan förklara varför. I sitt sökande efter svar börjar Jack väcka saker till liv som man kanske helst skulle vilja att förblev ostörda, för att uttrycka det milt. Och det som presenteras i boken är de anteckningar som han för under dessa sista veckor, blandat med fotnoter och ljudupptagningar insamlade och inkluderade av hans bror post mortem. Jag jag jag jag jag rekommenderar den här boken starkt.
 
Snygga detaljer i boken också. Som här, kapitel 6-6-6.

Min min min min mobilkamera har börjat tröttna på att fokusera ordentligt, text är helt omöjligt att få med bra på bild! :( Här står det iallafall "I'm way too good at buring things. Guilt and shame a speciality". Understruket pga story of my my my life.
 
Upp