Batman: A Court of Owls, Volume 1 - Scott Snyder och Greg Capullo

I födelsedagspresent fick jag, i vanlig ordning, ett gäng böcker (eftersom böcker är det jag önskar mig allra helst). Böcker är den bästa gåva man kan få, tycker jag, då de säger så mycket om den som ger dem. När man ger bort saker väljer man ju trots allt de saker, eller böcker, som verkar mest intressanta ur det egna perspektivet. Av Pierre fick jag seriealbum. Grafiska romaner är alltid speciella och oftast väldigt, väldigt bra då de liksom spel inte trycks i större upplagor om de inte är lovande och tros sälja bra. I just den här utgåvan av Batman: The Court of Owls, fick man till och med med en mask. En Court of Owls-mask! Det gjorde den lite extra rolig och speciell, som en collectors edition.

Författaren till A court of Owls är Scott Snyder - samme man som ligger bakom mästerverket Wytches, som jag skrev om bara häromdagen (och som jag också fick av Pierre i samma present <3). Batmaneposet komponerade han dock några år tidigare än sin häxfyllda skräcksuccé.

Batman - The Court of Owls volume 1 av Scott Snyder och tecknad av Greg Capullo, 4/5 stjärnor . Bild lånad härifrån.

I A Court of Owls Volume 1 sätts Batman på prov då en märkligt mördad man dyker upp som ett fall för GCPD. Mannen har ingen identitet och blir klassad som en John Doe, och han dog fastnaglad mot väggen i sin lägenhet, av kastknivar. Alla knivarna har med avsikt kastats för att MISSA mannens stora pulsådror - allt för att göra lidandet så långvarigt som möjligt. Bakom mannen, på väggen, har någon skrivit "Bruce Wayne ska dö imorgon", och på varje kastkniv är en uggla ingraverad. En uggla, som tros symbolisera The Court Of Owls - en mytomspunnen sägen som funnits i Gotham i hundratals år, vars ramsa varenda barn lär sig som liten: 

Beware the Court of Owls, that watches all the time
Ruling Gotham from shadowed perch, behind granite and lime
They watch you in your hearth, they watch you in your bed
Speak a whispered word of them, or they'll send the Talon for your head


Batman själv tror inte på sägnen. Iallafall inte till en början. Så småningom tvingas han att börja tro på den, trots allt, då det uppdagas att han inte är den första i familjen Wayne att mordhotas - och kanske rentav dö - under The Court of Owls kloförsedda händer.

Serier/Grafiska romaner | | Kommentera |

Ny leverans

Idag fick jag den bästa sortens post: ett paket med nya böcker från adlibris. Den här gången bestod leveransen av:

 

The Hollow Boy av Jonathan Stroud - den alldeles rykande färska tredje delen i Lockwood and co-serien. Jag har haft den bevakad på adlibris sen den inte ens hade någon färdig framsida, och följt Jonathan Stroud via instagram, ivrigt påhejandes under bokens tillkommande. Jag älskar de tidigare böckerna i serien (The screaming staircase och The whispering skull), och just spöken och hemsökta platser pirrar lite extra i magen. Upplägget är som gjort för att jag ska älska det med dels spöken och dels detektivfall. 

Peter Pan av J.M. Barrie. Kände mig sugen på att ta reda på hur originalhistorien faktiskt är. Berättelsen om pojken som aldrig blir vuxen låter så sorglig, och vacker, på samma gång. Jag har inte riktigt förstått om det är en bok tänkt för barn, eller om den är menad för vuxna. Jag tänkte försöka ta reda på det. Och omslaget är ju helt fantastiskt!  
 
The Curse Of The Wendigo av Rick Yancey - del 2 i The Monstrumologist. Oh my god, förstår ni hur spännande den här boken helt plötsligt känns, när man har spelat Until Dawn fyra gånger? Där har just Wendigos en väldigt betydande roll, och det gör att den sortens monster känns extra spännande. Den första delen i historien om doktorn som forskar kring, och motarbetar, monster var underbar (och även sorglig, läs om varför här). Jag tror, efter att ha förfestat med Until Dawn, ännu mer på del två! 
Böcker, Tips | | Kommentera |

Wytches - Scott Snyder och Jock

Jag älskar när man tar traditionella skräckhistorier och gör något nytt av dem. Inte bara låter dem byta kontext (som i Yuko som jag precis läste), utan där man även ändrar i själva grundkonceptet. Lyckas man dessutom göra det trovärdigt, och dessutom mer skräckinjagande än det var från början, ja, då är man något bra på spåren. Det är precis vad Scott Snyder lyckas med här. 

Wytches av Scott Snyder, tecknad av Jock: 5/5 stjärnor. Bild lånad härifrån.

Wytches handlar till viss del om häxor. Men inte den traditionella häxan, som kommer flygande på en kvast och lockar in barn i pepparkakshus som vi är vana vid. Inte heller de häxor som bränns på bål och dansar eggande danser i Satans ära. Nej, här har vi något än värre. Ett uråldrigt, ondskefullt väsen som väntar ute i skogarna på oss, på att vi ska komma krypande till dem, och be om nåd. 

 
Wytches är en grafisk roman när den är som bäst. När vi inte vet vad vi har att förvänta oss, när vi inte har att göra med en klassisk superhjälte eller något sedan tidigare prövat koncept. Utan där någon istället vågar ta en ny historia och bildsätta den, ge den liv och färg. Scott Snyder och Jock skapar ett mästerverk med Wytches. 

Tack Pierre för den underbara (förskräckliga?) födelsedagspresenten!
Serier/Grafiska romaner, Skräck, Övernaturligt | | Kommentera |
Upp