Ready Player One - Ernest Cline

Om man bortser från hur svårt jag har att tänka mig att folk om femtio år fortfarande kommer vara helt BETUTTADE i 80-talet och allt vad det förde med sig i film-, spel- och musikväg (dvs inte en endaste kvinnlig regissör/musiker/skådespelare), så var det här en helt fenomenal bok. Wade lever i en framtida värld där internet har levlat upp och blivit en plattform kallad the Oasis, som är gratis för alla med nätverk att koppla upp sig mot. Bäst ter sig the Oasis om användaren har ett visir - tänk er Virtual Reality-glasögon - och så kallade haptiska handskar som får dig att känna allt du rör vid i den virtuella världen. ALLRA bäst ter sig the Oasis om du klär dig i en heltäckande, haptisk dräkt, som låter hela din kropp uppleva illusionen av att du faktiskt befinner dig i den värld som utspelar sig på din skärm. Wade gör det mesta i Oasis. Han går i skolan där, arbetar extra som kundtjänst där, och träffar sina vänner där. Den verkliga världen ger han inte mycket för. Där har han aldrig varit någon som gör intryck. Men i den virtuella världen, däremot, är han världskänd. Efter att han hittat den första nyckeln i James Hallidays världsberömda Hunt har nämligen hans avatar blivit något av en ikon. James Halliday är Wades världs motsvarighet till Bill Gates - som en av de som från början skapade the Oasis är han enormt rik, och enormt smart. När han dör lämnar han efter sig ett Oasis-quest, The Hunt, där vinnaren till sist kommer få ärva hela hans egendom, och även hans ägandeskap i the Oasis. Efter fyra år på jakt efter den första nyckeln står alla Oasis-användare handfallna. Tills så en dag, då Wade, eller snarare hans avatar Parzival, helt plötsligt knäcker den första gåtan. Och the Hunt är igång - på riktigt. 

Ready Player One av Ernest Cline - 5/5 stjärnor

Det jag gillade allra mest med Ready player one (förutom när Aech's identitet uppdagas) är att det här verkligen är trolig sci-fi. Det här skulle kunna vara en framtid vi går till mötes. Det här är en hårdvara som SKULLE kunna utvecklas. Med spel som No man sky, WoW och koncept som Oculus rift är det inte allt för otroligt. 
Det skulle nämligen kunna bli så fel med en virtuell värld som grundkoncept. Så.. overkligt. Ernest Cline gör dock inte misstaget att gå för långt. Han verkar veta vad han pratar om när han nämner kodningar, spelhack och buggar och förstår vilka möjligheter ett sånt här program skulle kunna ha - och dessutom vilka begränsningar som också skulle finnas. Han visar också att man kan skapa onda karaktärer likt Voldemort utan magi: de klarar sig fint med hjälp av en vinnarskalle, kapitalism och övervakningskameror. 

 
Jag rekommenderar Ready Player One till alla som någon gång spelat ett tv-spel alternativt varit ute på Internet. Det vill säga, i stort sett alla.
 
Bestsellers, Böcker, Femstjärnigt, Sci-Fi, Young Adult | | Kommentera |

Sandmannen - Lars Kepler

Ok. Spoiler alert: Det är spännande att Sagas prestation som infiltratör ses som lyckad, eftersom hon trots allt lyckas få fram information som gör att Felicias liv kan räddas - men till vilket pris sker det? Det resulterar i att cirka tio personer dödas på fängelset, och ytterligare fem stycken ute på Reidars gård. Var det värt det? Kan det rimligtvis anses som en lyckad prestation? Slut på spoiler.
 
Sandmannen av Lars Kepler, 2/5 stjärnor

Just insatsen ovan symboliserar hela boken rätt bra. Det är så många som dör. Sån obeskrivlig ondska. Så dumma offer (jomen kliv ur bilen, trots varningar, för att undersöka ett bylte på bilvägen mitt i natten. Lämna dessutom mobilen på sätet i bilen medan du gör detta, trots att din polispojkvän är i luren. Det känns rimligt!). Och så overkliga polisinsatser och scenarion. Jag blir alldeles matt, och lite ledsen över att en deckare numera måste vara så här fullproppad med icke helt trovärdigt material för att stå ut från mängden. Jag tror inte på det, helt enkelt. Det skulle inte kunna gå till så här.

 
Ps. Ganska smidigt av författarparet att låta Jurek ta livet av Disa - nu är ju Joona fri och ensam när hans fru så småningom kan komma tillbaka in i hans liv, och vi slipper eventuell problematik som annars hade kunnat uppstå med både fru och flickvän närvarande. 
Deckare, Ljudböcker, Svenska författare, Thriller | | Kommentera |

Reading Challenge Process

Mitt läsningsmål under 2016 är att läsa 60 böcker, och jag närmar mig sakta men säkert. Det kändes i högsta laget när jag satte målet där någon gång i januari, men jag känner mig nu trots allt ganska säker på att jag kommer ro det i hamn. Jag insåg också nu när jag kollade igenom tidigare reading challenges att jag förra året hade som mål att läsa 53 böcker, och efter att jag idag la in "Jag är ju så jävla easy going" så blev det min 53:e bok för året! Det innebär att jag med förra året som "forecast" nu har tagit mitt tidigare mål! 

Det innebär också att jag ju faktiskt gjorde rätt som höjde målet från förra året, för jag kuuuunde läsa lite fler och lite fortare. Visserligen har jag i år infört fler ljudböcker i mitt läsande. Jag har inte gillat det konceptet förut, men efter att ha lyssnat slut på alla P3 dokumentär och lyssnat mig trött på alla andra intressanta podcaster fanns det inte så många fler alternativ. Jag tenderar ju att endast välja ljudböcker som jag inte är jättesugen på att läsa fysiskt (för jag föredrar trots allt att läsa själv och då vill jag inte att någon fjantig berättarröst ska sabba min upplevelse) vilket gör att ljudböckerna oftast får ganska låga betyg, men några riktigt, riktigt bra böcker har jag upptäckt även på det sättet! Nu ska jag duscha, ville bara skryta lite om min reading challenge process. Tjarå!
Läsning, Sammanställningar | | Kommentera |
Upp