Morden på Mangle Street (The Gover Street Detective, #1) - M.R.C Kasasian


Morden på Mangle Street (The Gover Street Detective, #1) av M.R.C Kasasian, får orättvisa 2/5 stjärnor (läs anledningen nedan). Men oj vilket underbart omslag! Det här är verkligen ett sådant omslag som lockar mig. Mycket finare än det engelska, som ser ut såhär!
 
När man lyssnar på ljudbok så spelar uppläsaren väldigt stor roll för hur boken tas emot. Jag kan inte ge Morden på Mangle Street ett högre betyg - för hon som läste in den svenska ljudboken var bedrövlig. Det drar ner hela upplevelsen, och det är så otroligt tråkigt, för det känns egentligen inte rättvist mot författaren då denne inte kan rå för vem som ska komma att läsa in boken på alla olika språk som den översätts till; men jag kan heller inte ge den ett högre betyg då upplevelsen var så frustrerande och otillfredsställande. Exempelvis: att läsa högt innebär ju att man hela tiden måste vara en mening före i huvudet, så att man vet hur meningen ska läsas och slipper överraskas över betoningar och innebörder. Så är inte fallet här. En mening som till exempel "när du efter några drinkar, och utan tvekan påhejad av dina kamrater, sjöng en serenad" läses in som "när du efter några drinkar och utan tvekan, påhejad av dina kamrater, sjöng en serenad" och ändrar ju då betydelse HELT. Och så är det HELA tiden. Jag tvingas att gå och läsa om meningarna högt för mig själv, men med rätt uttal, för att jag ska förstå vad det är som händer. Det gör att jag missar massor information, stör mig på i stort sett alla karaktärer, och tappar bort mig i historien. Det gör också att boken tyvärr inte kan få ett högre betyg och det gör mig arg för jag tror verkligen att jag hade gillat den bättre EGENTLIGEN. Morr! Så: LÄS den här boken, lyssna inte på den som ljudbok!

Djurens gård - George Orwell

Ska man bara läsa en bok av George Orwell, och väljer mellan 1984 och Animal Farm - go for the latter. Grundprinciperna är de samma, men Djurens gård är mycket lättare att förstå, hänga med i och uppskatta. Vill du sen fördjupa dig än mer i ämnet "obehagliga diktaturer och hur de upprätthålls" kan du ge dig på 1984. Animal farm är komisk på samma gång som den är tragisk, och den är skriven lite som en fabel eller en saga. Djuren pratar, och de kan prata även med människor, men de har sina roller som djur som vi är vana vid på gårdarna runt om i England (och världen, får vi anta). Men så får djuren på Mr Jones gård nog. Efter att ha lyssnat på ett medryckande tal av den gamle galten Gamle Majoren, bestämmer de sig för att sätta sig upp mot överheten och kasta ut människorna från gården. Istället ska det som produceras endast gå till de som producerar det - djuren själva. Många av de redskap som vi människor använder är dock svåra för djuren att använda sig av, och där de inte lyckas komma på nya lösningar kommer grisarna till deras hjälp. Grisarna är de smartaste av alla djuren och de lyckas så småningom mer och mer kamma åt sig fördelar och privilegier, som de sedan medelst propaganda och översvallande tal lyckas bortförklara för de andra djuren. En gris, Napoleon, utropar sig till enväldig president och sedan är livet på farmen kanske inte så bra som djuren hade hoppats när de utförde revolten. Men de kommer inte så noga ihåg, var det trots allt inte värre under Mr Jones tid? Och så fortsätter det.

 Djurens gård, eller Animal farm, av George Orwell - 4/5 stjärnor

Animal farm var lättläst, tänkvärd och viktig och jag rekommenderar den till alla. Det finns faktiskt ingen bortförklaring till att inte ha läst den eftersom den trots allt är så kort. Den kom ut 1945 och var såklart svidande aktuell i dyningarna efter andra världskriget, och det är den givetvis även fortfarande. Kunskap om hur hela folkgrupper kan övertalas, hur de kan manipuleras att inte se de små förändringarna över tid och hur ett samhälle kan gå helt utför om inte tillräckligt med kunskap tillåts för dess invånare är skrämmande och väldigt viktig. LÄS!
Böcker, Humor, Klassiker | | Kommentera |

Mina drömmars stad (Stadsserien, #1) - Per Anders Fogelström

Mina drömmars stad var farmors favoritbok. Eller, den var iallafall starten på hennes favoritserie (tror att andra boken actually var den riktiga favoriten). Närjag såg att boken trendade på Goodreads så kände jag att jag också ville hoppa på tåget - jag har ju trots allt hela stadsserien i bokhyllan av oklar anledning (tror att de är mammas? Antar att jag har räddat dem från soptippen någon gång). Känns så fint att dela en läsupplevelse med farmor, även om hon inte längre är i livet. Att hon läste den då, och älskade den - och att jag läser den nu, och älskar den.

Henning kommer från landet, där han slitit som mjölnare, in till den stora staden Stockholm under tidigt 1860-tal för att söka arbete. Vi får följa honom genom hårda vintrar och vackra sommarnätter, genom kärlek och glädje och slitsamhet och fattigdom. Genom Henning får vi känna Tummen, den revolutionsbesatte hamnarbetaren (som så småningom sadlar om till bageriarbetare), den lättsamma Klara som säljer sin kropp för att få råd till brödfödan (eller kanske framförallt till brännvin), den blyga Matilda och den ordentliga, renliga Lotten. Alla drar de sitt strå till de fattiga kvarteren av den stora stacken Stockholm, och tillsammans försöker de forma sin tillvaro så dräglig som det kan tänkas gå.

Mina drömmars stad (Stadsserien, #1) av Per Anders Fogelström, 4/5 stjärnor
 
Det var en väldigt fin och rörande bok som lärde mig mycket om 1800-talets Stockholm, bättre än många historielektioner klarat av att förtälla. Det måste ha varit en så otroligt hård tid (om man inte var född med guldsked i mun), med långa, slitsamma arbetsdagar och inga fridagar. Ändå lyckas människorna finna glädje och livskraft, kärlek kan blomstra och vänskap spira. Jag kände både glädje och sorg med karaktärerna, och grät när det gick dem emot. 

Tyvärr går många av de kamper som fördes under 1800-talet att applicera även på det samhälle vi har idag. Det är lärorikt, och sorgligt, att vi i vissa avseenden inte kommit längre. Ibland känns det till och med som att samhället rent av gått bakåt i sin utveckling. Men i mångt och mycket är jag glad att jag inte delade tidsanda med Henning och kompani, utan att jag är född under den tid jag är.
Upp