Wytches - Scott Snyder och Jock

Jag älskar när man tar traditionella skräckhistorier och gör något nytt av dem. Inte bara låter dem byta kontext (som i Yuko som jag precis läste), utan där man även ändrar i själva grundkonceptet. Lyckas man dessutom göra det trovärdigt, och dessutom mer skräckinjagande än det var från början, ja, då är man något bra på spåren. Det är precis vad Scott Snyder lyckas med här. 

Wytches av Scott Snyder, tecknad av Jock: 5/5 stjärnor. Bild lånad härifrån.

Wytches handlar till viss del om häxor. Men inte den traditionella häxan, som kommer flygande på en kvast och lockar in barn i pepparkakshus som vi är vana vid. Inte heller de häxor som bränns på bål och dansar eggande danser i Satans ära. Nej, här har vi något än värre. Ett uråldrigt, ondskefullt väsen som väntar ute i skogarna på oss, på att vi ska komma krypande till dem, och be om nåd. 

 
Wytches är en grafisk roman när den är som bäst. När vi inte vet vad vi har att förvänta oss, när vi inte har att göra med en klassisk superhjälte eller något sedan tidigare prövat koncept. Utan där någon istället vågar ta en ny historia och bildsätta den, ge den liv och färg. Scott Snyder och Jock skapar ett mästerverk med Wytches. 

Tack Pierre för den underbara (förskräckliga?) födelsedagspresenten!
0 kommentarer