Illuminae - Amie Kaufman och Jay Kristoff

Illuminae, eller The Illuminae Files_01, är en fiktiv sammanställning av diverse mail-korrespondenser, ljudupptagningar, terapisamtal och Wikipedia-liknande texter som tillsammans beskriver ödet för tre rymdfärjor från en evakuerad planet. Framförallt är det två ungdomar vi får följa: Kady och Ezra, som båda gjorde slut med varandra strax innan deras planet anfölls och de var tvungna att överge den i ett rymdskepp.

Illuminae av Amie Kaufman och Jay Kristoff, 4/5 stjärnor
 
Skeppens Artificiella Intelligens, AIDAN, är skapad för att skydda sin besättning mot yttre hot. Helt plötsligt vänder den sig istället MOT sina passagerare, och släpper lös ett virus ombord som i rasande fart förvandlar de smittade till livsfarliga, paranoida och galna mördarmaskiner. Livet på rymdfärjan förvandlas sålunda till en kamp på liv och död. 

Det vi läsare blir presenterade för i boken är de kvarvarande dokumenten som finns från färjan och det som sedan skedde. En bok som i upplägg fungerar precis som The Supernatural Enhancements av Edgar Cantero, och också lite som Straka-boken av J.J. Abrams. Jag gillar annorlunda upplägg på böcker, när man vågar sig på något nytt och annorlunda, och i Illumiae fungerar det otroligt bra. De konversationer vi får följa känns autentiska och verkliga. Risken finns ju annars när man ska härma såkallat "chattspråk" och liknande, att det blir larvigt återgivet, att det inte känns som saker man skulle skriva i verkligheten. Men så är det alltså inte här. Det är häftigt hur bra man kan lära känna karaktärer i stort sett endast utifrån skriven dialog. Kanske beror det på att det är så vi väldigt ofta kommunicerar i dagens samhälle: via sms, messenger och olika sociala medier. Därför vaknar dessa karaktärer till liv på ett alldeles speciellt sätt när de skriver sina chattloggar.

Illuminae var fantastiskt bra, med starka karaktärer, sorgliga beslut och besked och vackra vändningar. Ett rent nöje att läsa sig igenom, och den blev aldrig långtråkig trots att den var närmare 600 sidor chattloggar och datorkryptering. Rekommenderas varmt till alla som vill läsa något annorlunda.
Böcker, Nyskapande, Sci-Fi | |
Upp